ΠΗΓΑΔΙΑ - ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

ΧΩΡΙΟ ΑΓΑΛΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Ο τοπικός θρύλος λεέι πως ο Ανδρονιός ήταν δράκος ψηλός 300 μέτρα που έφτιαξε τα 12 πηγάδια του Αγαλά και τους έδωσε τ’ όνομά του. Ο καλός άρχοντας του χωριού και προστάτης του, ο Δαμιανός υποχρέωσε τον κακό δράκο Αντρονιό να μονομαχήσει μαζί του και τον νίκησε. Σαν τιμωρία του επέβαλε να φτιάξει 12 πηγάδια, ένα κάθε μήνα του χρόνου, για το καλό των ανθρώπων του χωριού. Από τη σπηλιά του, ο Δαμιανός, παρακολουθούσε τον Αντρονιό για να εκτελεί καλά το έργο-τιμωρία του. Τα 11 πηγάδια είναι εμφανή, στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ το 12ο βρίσκεται θαμμένο κάτω από τη γη. Είναι ιδιόκτητα και βρίσκονται λίγο έξω από τον οικισμό του Αγαλά, ανάμεσα σε καλλιεργημένη έκταση αμπελιών και ελαιοδέντρων, σε κοινόχρηστη έκταση που ανήκει σε διαφορετικούς ιδιώτες. Χρησιμοποιούνται και σήμερα για την ύδρευση των κατοίκων – ιδιοκτητών τους, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται πάνω σε κάθε πηγάδι.

Απέναντι από τα πηγάδια μπορεί κανείς να δει τη Σπηλιά του Δαμιανού. Ο ίδιος θρύλος λέει πως όταν ο δράκος Αντρονιός ξαναεπαναστάτησε, ο Δαμιανός τον σκότωσε μαζί με το άλογό του και το απολίθωμά του «βρίσκεται» σήμερα στην ομώνυμη σπηλιά. Πράγματι, μέσα στη σπηλιά υπάρχει πέτρωμα που μοιάζει με κεφάλι αλόγου. Η σπηλιά βρίσκεται πάνω σε λόφο και είναι διώροφη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Πηγάδια & Αμπελώνες - Αγαλάς ΖάκυνθοςΠηγάδια & Αμπελώνες - Αγαλάς ΖάκυνθοςΠηγάδια & Αμπελώνες - Αγαλάς ΖάκυνθοςΠηγάδια & Αμπελώνες - Αγαλάς ΖάκυνθοςΠηγάδια & Αμπελώνες - Αγαλάς ΖάκυνθοςΠηγάδια & Αμπελώνες - Αγαλάς ΖάκυνθοςΠηγάδια & Αμπελώνες - Αγαλάς ΖάκυνθοςΠηγάδια & Αμπελώνες - Αγαλάς ΖάκυνθοςΠηγάδια & Αμπελώνες - Αγαλάς ΖάκυνθοςΠηγάδια & Αμπελώνες - Αγαλάς ΖάκυνθοςΠηγάδια & Αμπελώνες - Αγαλάς ΖάκυνθοςΠηγάδια & Αμπελώνες - Αγαλάς Ζάκυνθος